HOLT

Groningen

Natuurinclusief wonen half in de stad, half in een bos

De voormalige ALO-locatie ligt op het scharnierpunt waar stad en landschap elkaar ontmoeten, naast een cluster van zorgorganisaties met onder andere het Martini Ziekenhuis. Voor de gebiedsontwikkeling van deze locatie op de kop van de Martiniboulevard, op deze overgang van dynamiek naar rust, schreef de gemeente een aanbesteding uit. Wij maakten een ontwerp voor een nieuwe, groene, gezonde wijk, HOLT. Het plan voor de nieuwe wijk is het resultaat van onze gezamenlijke visie op het leven in gezonde steden, met een hoge kwaliteit van ‘healthy living’. Daarbij creëren we met dit ontwerp een hefboomeffect voor de economische en sociale ontwikkeling van het gebied. Het plan voor HOLT is ontwikkeld door MWPO met Nijestee en Nijhuis Bouw, en door de architecten van Houben/Van Mierlo, Powerhouse Company, Vector-i en landschapsarchitect DELVA. We zijn er trots op dat we met dit team de aanbesteding hebben gewonnen.

Gezellig stadskwartier
HOLT wordt de poort naar het nieuwe stadsdeel Corpus den Hoorn. Er komen 320 woningen in een dichtheid die vergelijkbaar is met die van de binnenstad, in een zeer groene, bosachtige omgeving. Met elf nieuwe woongebouwen, een woontoren en drie fraaie poorten naar een park transformeert HOLT tot een groen, bruisend, gemengd stadskwartier. Er is een grote variatie van woningen, waardoor veel verschillende bewoners hier een gezonde woonomgeving kunnen vinden. Er is bovendien plaats voor bewoners met een hulpvraag van wie de woonbehoeften worden gefaciliteerd. Zo worden bijvoorbeeld beschermd wonen en jeugdhulpvoorzieningen een integraal onderdeel van de gemeenschap. We hebben extra aandacht gegeven aan het creëren van ontmoetingsplekken die mensen bij elkaar brengen, zoals het centrale ontmoetingsplein aan de voet van de toren. Daarmee zorgt HOLT heel organisch voor sociale duurzaamheid. HOLT is een inclusieve stadswijk, waar veel verschillende mensen goed kunnen wonen, recreëren, spelen, opgroeien en verblijven.

Sierlijke architectuur door tijdloos metselwerk
Het ontwerp refereert op eigentijdse manier aan de rijke architectuurtraditie van de hoogwaardige Groningse volkshuisvestingsarchitectuur.

De stevige, steenachtige gebouwen geven de plek identiteit, de rijke detaillering en bijzondere plinten stralen kwaliteit uit en comfort. De bogen, gewelven en overstekken vormen daaronder een sierlijke, gastvrije aansluiting met het maaiveld. De drie poorten nodigen uit om het binnengebied te bezoeken. De toren is een hoogte-accent dat het plan markeert in de stad. De nieuwe bebouwing en het enorme groengebied vormen samen één ecosysteem van natuur en architectuur voor mensen, planten en dieren.

Een gezonde, groene wijk
Met HOLT omarmen wij de Groningse kernwaarde ‘een gezond en lang leven voor jong en oud’. Alle structuren van groen, water, bebouwing, ecologie en verkeer zijn met elkaar verweven. Door de ecologische zone het plan in te trekken, wonen de bewoners letterlijk in het bos. De toren is een ruimtelijk accent met groene kroon. De groene rooftopbar is een baken voor de wijk en manifesteert zich op grote afstand als icoon voor de stad. De identiteit van Groningen als gezondste stad van Nederland wordt hierdoor zichtbaar voor stad en regio. Zo verbindt HOLT wonen, natuur en de stad met elkaar en zet de grote ambities van Groningen nog meer op de kaart.

Antwoord op klimaatverandering
Ons plan is ontwikkeld met krachtige elementen van de natuur. Een bos is klimaatbestendig, de bodem neemt veel regenwater op en door de bomen is het er vele graden koeler dan in een stedelijke omgeving. We kozen voor lichte materialen voor de gevels, omdat deze het zonlicht reflecteren en minder warmte opnemen dan donkere materialen. Zo verbruiken de woningen minder energie om te koelen. Verder zetten we maximaal in op circulaire grondstoffen en op bouwcomponenten met droge verbindingen, waardoor ze remontabel zijn. De gebouwen van 3 tot 7 lagen worden gebouwd met een constructie die volledig is gemaakt van kruislaagshout (cross-laminated timber).

Wat ons betreft, is HOLT niet een bouwproject, maar een leef-, woon- en zorgproject. We zijn trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan de gezondste stad van Nederland.

 

Informatie

opdrachtgever MWPO, Nijestee, Nijhuis Bouw
jaar 2019-heden
locatie Groningen, NL
grootte 320 woningen, circa 35.000 m2
samenwerking

Architecten:
Houben / Van Mierlo
Powerhouse Company
Vector-i
DELVA Landscape Architecture / Urbanism
Economic Consultant: Guus Balkema, Guusworks
Visualisaties: Proloog, MIR
Climate Scientist: Peter Kuipers Munneke
Nieman de Raadgevende Ingenieurs, ARUP, Goudappel Coffeng, Osaka Boomadvies, Bureau Waardenburg, ZIF, Pandomo Makelaars, Aannemersbedrijf Koen Meijer, Loonbedrijf Entjes

  • Tender gewonnen 2021
project delen op: